Det er et stort nett der ute, fullt av nyttig informasjon, morsom underholdning og potensielle vennskap gjennom sosiale medier. Men det er også mye negativt der ute, og de færreste barn er modne og erfarne nok til å takle alt de kan komme over der godt nok. Voldelig og pornografisk innhold er lett tilgjengelig, og for et ungt barn kan dette være forvirrende og sjokkerende. Og ikke alle personene der ute har like gode hensikter heller. Mange voksne på nettet ser dessverre på barn og unge som lett manipulerbare bytter.
Hva gjør barnet ditt?
Mange foreldre godtar at mindreårige er på nett uten oppsyn. Å ha profiler på sosiale medier er normen blant stadig yngre barn. Og stadig yngre barn har også telefoner og nettbrett hvor barnet kan være aktivt uten at foreldrene har oversikten. På sosiale medier kan man være utsatt for både nettmobbing, overgripere, svindler og hjernevasking fra fremmede mennesker. Og med et nysgjerrig søk på Google kan barnet ditt komme over nettsider og innhold som ute av kontekst kan være skremmende. Men hva er løsningen? Et totalforbud er kanskje ikke den beste måten å forberede barnet ditt på å møte verden heller.
Ikke totalforby eller overvåk
Selv om det er mye tvilsomt der ute må man ikke miste helt troen på menneskeheten. Å forby barnet ditt all bruk av nett vil være å ta fra dem mange gode opplevelser og muligheter for læring. Dessuten har man et forsprang senere i livet med litt kunnskap om nett. Å ta en klar og tydelig samtale med barnet ditt om bruken kan være en bedre løsning. Barn har ofte mer sunn fornuft enn man kanskje tror, også i ung alder. Man kan ikke og bør ikke stenge verden ute. Men litt veiledning og rådgivning vil nok absolutt være til det beste.